zondag
apr112010

Goede leider stelt mens en relatie voorop

Gebaseerd op: managersonline.nl (25-1-2010)Goede leiders richten zich op mensen en stellen hen ook centraal. De aanname dat een harde, resultaatgerichte leider het beter zou doen in slechte tijden, klopt niet. Na een twee jaar durend onderzoek van de Britse denktank The Work Foundation, kan worden gesteld dat de leiders die mensen en relaties centraal stellen, over het algemeen beter presteren.

Mensen zijn belangrijk om goed te presteren, zo hebben de zeer goede leiders al onderkend. Een ander kenmerk van een uitmuntende leider is dat deze wel zelfverzekerd is, maar zeker niet arrogant. Hij kent zijn kracht, en is zich bewust van zijn macht, maar stelt deze in dienst van het bedrijf en de mensen.

Het onderzoek van The Work Foundation omvat ruim 250 diepte-interviews met zes grote Britse bedrijven. Daarbij is het verschil in gedrag bekeken tussen de ` goede` leiders en de leiders die van hun collega`s het predicaat `uitmuntend` kregen. Deze laatste groep blijkt zich, zonder uitzondering, te richten op mensen, houding en betrokkenheid. Samen met de medewerkers wordt visie en strategie gecreëerd.

Bron: managersonline