maandag
apr192010

Het Dynamische Duo: Actie en Attitude

Maar al te vaak verdwijnen onze goede voornemens in teleurstellende resultaten. Hoe verzekeren wij ons ervan dat ons briljante plan niet verdwijnt in de waan van alledag? Hoe kunnen we het vertrouwen houden, ook wanneer de dingen moeilijker zijn of anders worden dan we hadden verwacht?

  • Het werkt niet om positief te denken en vervolgens te gaan wachten op een wonder. Een positieve houding is weliswaar essentieel maar vormt slechts de helft van het geheel. 
  • Check: Wat zeg je tegen jezelf over jouw/jullie kansen op succes? Waar komen jouw beperkende gedachten tevoorschijn?
  • Kijk eens eerlijk naar je acties: Succesvolle schrijvers schrijven elke dag, meestal als eerste activiteit van de dag. Het is een discipline.
    Als we naar je kalender kijken, welke percentage van je tijd besteedde je aan het realiseren van je meest belangrijke resultaten? Waar heb je tijd verspild? Hoe kun je meer tijd investeren om de resultaten te bereiken die je het liefst wilt?
  • Check: Wat zou jij NU kunnen doen om een stap in de richting van het gewenste resultaat te kunnen zetten?

Transformatie en Dynamisch Organiseren´╗┐

De essentie van de transformatie van teams en organisaties is persoonlijke verantwoordelijkheid. Wanneer je jezelf naar een volgend niveau ontwikkeld, groeit je team mee. Wanneer je team groeit en uitbreidt, waarbij verantwoordelijkheid wordt genomen voor de hele organisatie, transformeert deze. Het proces is automatisch en natuurlijk - en het begin bij jou! Actie dus!

Een goed voorbeeld van transformatie is de opzet van het internet en strategie game World of Warcraft. Gamers die zich hebben opgewerkt tot het hoogste niveau en een team leiden kunnen die ervaring zelfs al op hun CV noemen. De acties in dit spel wijzigen zich zo snel dat spelers hun gedrag hierop voortdurend moeten aanpassen. Dat vraagt om Durf en om Dialoog met mede teamspelers maar ook om Discipline en Focus door jezelf te trainen.

Allemaal ingrediënten die we tegenwoordig in deze snel veranderende en dynamische maatschappij en organisaties nodig hebben. Uiteraard valt een game niet te vergelijken met onze maatschappij of een organisatie. Toch zijn er duidelijk overeenkomsten als het gaat om gedrag. Dynamisch organiseren vraagt om dergelijke competenties.